Sursă articol: basilica.ro

 

La Biserica „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din incinta Spitalului Clinic Fundeni, un sobor de preoți a sfințit ieri, 16 iulie, o troiță ridicată în memoria donatorilor de organe trecuți la Domnul, din inițiativa Asociației Transplantaților din România (ATR) și a Agenției Naționale de Transplant (ANT), informează Ziarul Lumina.

La slujba de sfințire a crucii au participat prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, prof. dr. Radu Deac, director executiv al Agenției Naționale de Transplant, Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări, Carmen Orban, manager general al Institutului Clinic Fundeni, coordonatori ai centrelor de transplant, personal medical și membri ai familiilor donatorilor, donatori și pacienți aflați pe listele de așteptare. „Ne bucurăm foarte mult că gândul de rugăciune al celor adunați astăzi aici este implementat în cadrul celui mai mare spital din România, un spital de importanță națională. Ne-am dorit această sfântă cruce, pentru că aici, în fiecare miercuri, cu ajutorul lui Dumnezeu, în incinta bisericii, vin pacienții din spital și familiile acestora, pentru a participa la slujba Tainei Sfântului Maslu. Sfânta cruce, care tocmai s-a sfințit, este parte a altarului de vară al bisericii noastre cu hramul „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” și reprezintă continuitatea rugăciunii din biserică în afara ei. E nevoie de rugăciune pentru cei care au demonstrat o modalitate de jertfire autentică și filantropică, fapt care face din donatori martiri ai carității, martiri ai iubirii față de aproapele aflat în suferință”, a spus pr. Horia Prioteasa, coordonatorul preoților de spitale din Arhiepiscopia Bucureștilor și slujitor al Bisericii „Sfinții Cosma și Damian” din incinta Spitalului Clinic Fundeni.
După slujba de sfințire, preoții au săvârșit slujba Parastasului pentru toți donatorii de organe trecuți la Domnul, care prin actul lor au dat dovadă de eroism. „Este o mare bucurie pentru mine să particip la un astfel de eveniment luminos. Suntem martorii unui fenomen care ține de știință și ține în egală măsură de miracol și de dumnezeire. Emoțiile puternice pe care le trăiesc acum vin din experiența mea profesională de medic anestezist reanimator și acum îmi trec prin minte, fără să vreau, zeci de chipuri ale celor pe care îi comemorăm astăzi și de îngrijirea cărora m-am ocupat până în acel moment de cotitură, incredibil de profund și de tulburător, în care o inimă bătând este scoasă din pieptul unui om care este declarat mort. Prin transplant vedem clar că un om care este decedat transmite viață altuia și, din această perspectivă, în mod evident medical, moartea e doar un proces. Ea nu este un punct final al vieții, ci o poartă între viața de aici și viața veșnică. Ca medic, lucrând în mediul acesta al transplantului și al reanimării, îți dai seama că este marcat de miracole. Minunile nu sunt doar în cărți, ele se întâmplă și în zilele noastre și noi le vedem la reanimare, iar această minune a transplantului e una dintre cele mai evidente”, a spus prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Leave a Reply